Matteuppgifter för hemarbete

Hej!

Några av er ville att ert barn skulle arbeta med matematik hemma för att befästa grundläggande kunskaper. Det vill jag bara uppmuntra. Någon regelbunden matteläxa kommer jag inte ge nu eftersom en läxa är viktig att gå igenom grundligt i skolan för att sedan följa upp ordentligt. Däremot föreslår jag följande arbete hemma för de som vill träna extra:

• Apparna: Vektor, King of Math
  • skolplus.se har ditt barn en inlogg. Där kan de öva matteuppgifter. Ni har alla fått inloggningsuppgifter tidigare. Behöver du igen – kontakta mig.
  • Matteboken har en digital inloggning (den hittar du på första sidan av ditt barns mattebok). När du loggar in där kan du arbeta med uppgifter hemifrån från boken utan den fysiska versionen. Men för att få tillgång till koden behöver du den fysiska boken. Jobba inte längre än vi kommit i skolan.
  • Ta hem matteboken varje fredag och räkna ikapp de tal/sidor ditt barn inte gjort. För varje avsnitt finns det fyra sidor. Två av dem ska/bör man göra i skolan. ”Öva” ”pröva” är extrasidor som en del inte hinner med. På ”öva” repeterar man det vi just gjort, ”pröva” är oftast problemlösning. De två sidorna kan man med fördel göra. Dessutom finns det spel i matteboken man kan spela där man tränar olika förmågor.
    GLÖM INTE ATT TA BOKEN TILLBAKA PÅ MÅNDAGEN! Det är ditt ansvar som förälder att den kommer tillbaka. Det är även du som förälder som ansvarar för att påminna ditt barn om att ta med matteboken hem på fredagar.
  • Ditt barn kan räkna i den förra matteboken, 2A mellan onsdag-onsdag. På onsdagar arbetar vi i den och då måste den vara i skolan. Det är du som förälder som ansvarar för att den är i skolan på onsdagar om du tar hem den i veckan. Liksom ser till att den kommer med hem.
  • I matkön, bilen, på cykeln eller när du än finner lite tid – öva multiplikationstabellerna eller uppdelning av tal. Alltså: fjortons 16-kompis (svar 2), trettons 18-kompis (svar 5) o.s.v.
  • Att baka, laga mat ihop, sy eller spela spel (som Yatzy) m.m. där tärning och andra sätt att räkna är inkluderade, är ett ypperligt sätt att öva matematik på. Det är helt enkelt ett sätt att låta matematik vara ett verktyg för annat ändamål (än att räkna för räknandets skull) vilket kanske kan sätta arbetet med matte i ett annat perspektiv. Om inte annat för att det är trevligt.

Hitta en stund i veckan som passar just er att träna lite extra. Toppen att barnen har så engagerade föräldrar som vill hjälpa och stötta så mycket det bara går!

/Elin