Veckobrev, vecka 18

Hej alla där hemma!

Här kommer veckans information!


Hälsomånad

Att virka ute är en toppen för välmående! Framförallt nu dessa tider, så är det fantastiskt att få komma ut! Linnea har i veckan visat eleverna olika tekniker kring virkning och vi har fått öva, öva.


NO

I veckan avslutade vi temat Energikällor och hållbar utveckling med stor ingenjörs konst! Utifrån egna ritningar har eleverna fått bygga egna energikraftverk i Minecraft. Uppgiften var att bygga en förnybar energikälla och sedan fundera ut vad energin skulle användas till. Eleverna fick även skriva faktatexter i Minecraft om deras energikälla, samt bjuda in Sandra till en guidad visning. Så härligt att se allt fantastisk arbete alla har lagt ner, extremt kreativt, innovativa lösningar  och det var många elever som fler än en energikälla! Fråga gärna vilken energikälla ditt barn valde och vad energin skulle användas till.


Ämnesinformation

Under denna rubrik finnas det ämnesinformation inom olika områden. En gång i månaden skriver vi lite mer kring vad vi arbetar med inom varje ämne. Om du vill veta kring ämnet, besök även PoB på skolplattformen. Där hittar du fördjupad information kring elevernas arbete och vad vi arbetar med just nu.

För dig som är hemma:

Det är många elever som är hemma just nu, och är ditt barn hemma en längre period är det toppen att du kontaktar mentor för att få hemuppgifter skickade till dig! Självklart ska ditt barn inte behöva göra hemuppgifter om hen är sjuk, men är ditt barn hemma pga av att någon hemma exempelvis har covid, så meddela gärna oss om detta!

Svenska

Läs 20 minuter varje dag i valfri bok!

Matematik

Arbetar just nu med bråk och här kan du träna på att jämföra bråk, se nedan:

https://www.elevspel.se/amnen/matematik/5330-jamfor-brak.html

Idrott och hälsa

Nästa vecka börjar klasserna med ute idrott! Då är det dags att packa med de kläder och skor som passar vädret. Ta även med vattenflaskan!

SO-historia

Under veckan har vi pratat om kampen om att få bli kung under medeltiden. Hur t.o.m syskon blev riktiga ovänner om vem som skulle få bestämma. Ett exempel på detta var bröderna Birger, Valdemar och i Erik i Håtunaleken och Nyköpings gästabud.

Läs gärna texten tillsammans med en vuxen:

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/nykopings-gastabud-kung-birgers-hamnd

 

Vi har också tittat på två avsnitt ur serien ”Ahmed på medeltiden”. Det första om tron och det andra om brott under medeltiden. Avsnitten hittar man här:

https://urplay.se/program/158828-med-ahmed-i-medeltiden-tro

https://urplay.se/program/158825-med-ahmed-i-medeltiden-brott

 


Nästkommande vecka 19 (10/5-14/5):

Måndag: 4B träffar Fältlabbet, börjar klockan 8.30 i skolan.

Tisdag:  Ingen hemuppgift under ledigheten!

Onsdag:

Torsdag: Lovdag

Fredag: Lovdag 


Trevlig helg! 

Enhet 4