Kontakta oss Läsårsinformation Dokument

Inför HKK provet vecka 18

DEN LIVSVIKTIGA MATEN

Mat är grundläggande för att vi ska överleva och för att kroppen ska fungera. Maten ger oss energi för att man ska orka röra på sig, alltså röra de yttre organen och för att även de inre organen ska fungera. Hjärnan behöver energi för att tänka. Utan energi känner man sig trött och hängig. Energin hjälper kroppen att hålla kroppstemperaturen. Mat ger kroppen det den behöver för att växa, reparera sig och utvecklas.

ÄTA RÄTT

Det är viktigt att äta rätt för att kroppen ska må så bra som möjligt och inte bli sjuk pga. dåliga matvanor. Det är viktigt att få i sig alla näringsämnen, att äta en varierad kost och att röra på sig.
Kostråd: Alla näringsämnen. Undvik för mycket socker och fett. Motion och rörelse. Stor mängd grönsaker och frukt. Inte samma mat varje dag. Tallriksmodellen.

Måltider

Tänk dig att varje måltid är som en pusselbit. Alla måltiderna, det vill säga pusselbitarna, innehåller olika mat och näring.

Alla delarna är lika viktiga och kompletterar varandra.

Frukost

Mellanmål

Lunch

Mellanmål

Middag

 

Frukosten är en viktigt måltid, dagens första huvudmål. Kroppen behöver ny energi efter nattens sömn och fasta.
Tips till dig som har svårt att äta frukost:

1. Försök gå upp en stund tidigare och få i gång kroppen, genom att röra dig.

2. Drick gärna ett glas vatten innan frukosten.

3. Förbered frukosten kvällen innan.

4. Sitt ner och försök äta din frukost i lugn och ro.


Matcirkeln

Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp.

En cirkel i sju delar med olika livsmedel i varje del.

1. Frukt och bär.

2. Grönsaker.

 

3. Potatis och rotfrukter.

4. Bröd, mjöl och gryn.

5. Smör, margarin och olja.

6. Mjölk och ost.

7. Kött, fisk och ägg.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att öka mängden grönsaker och få en bra balans i måltiden.

Tallriksmodellen består av tre delar:

  1. Den första delen består av grönsaker och rotfrukter.
  2. Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris.
  3. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Tallriken för den som rör sig lite.

 

Tänk grönt hemma och i affären

  1. Välj närproducerad mat
  2. Välj mat efter säsong.
  3. Ät mer baljväxter.
  4. Planera dina inköp och köp inte mer mat än vad som går åt.
  5. Koka livsmedel med lock.
  6. Ät upp maten som du tar på din tallrik.
  7. Använd matresterna till nya maträtter.
  8. Cykla eller åk kollektivt.
  9. Sätt upp ”Nej till reklam, tack!” på brevlådan.

 

Läs mer om ”Matvanor, hälsa och miljö, barn och unga 2-17 år” på Livsmedelsverket.