Läs häftet du fått. Häftet handlar om Mat och Hälsa &Miljö
Att kunna:
Du ska försöka kunna ge goda råd gällande hälsan till några fall.
Mittcirkeln
Livsmedel med liknande näringsinnehåll tillhör samma grupp.
1-Frukt och bär
2-grönsakar.
3-potatis och rotfrukt.
4-Bröd, flingor, gryn, pasta, ris.
5-matfett alla sorters fetter.
6-Mjölk och ost
7-kött, fisk och ägg.
Tallriksmodellen
Tallriksmodellen visar hur du komponerar en bra lunch eller middag.
1.En del består av potatis, matgryn pasta, ris och bröd som främst ger energi.
2- den andra delen som är lika stor som den första består av rotfrukter, grönsaker, frukt, och bär som ger mycket fiber, vitaminer och mineralämnen, men lite energi.
3-Den tredje delen som är den minsta består av kött, fisk, ägg eller baljväxter, till exempel bönor, ärter och linser. Det är livsmedel som ger protein och mineralämnen.
Näringsämnen
Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är
Kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer, mineralämnen samt vatten.
Dagens måltider
Hur många måltider bör vi äta varje dag ?
5-6 måltider
Frukost, Lunch , middag och 2-3 mellanmål varje dag.
Äter du regelbundet håller du din blodsockerhalt jämn och du slipper känna dig trött.
Frukosten är viktig och dagens första huvudmål. kroppen behöver ny energi efter nattens sömn och fasta.
Frukosten ger oss ¼ av dagens energi och näringsmängd.
Tips till de som har svårt att äta frukost
- Försök gå upp en stund tidigare och få igång kroppen, genom att röra dig.
- Drick gärna ett glas vatten innan frukosten.
- Förbered frukosten kvällen innan
- Sitt ner och försök äta din frukost lugn och ro.
Hållbar utveckling
Hållbar utveckling som ”en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov
Det som är bra för miljön är ofta också bra för hälsa och ekonomi
Tänk grönt Hemma
- Mänska din konsumtion -Tänk efter för köp.
- Köp närproducerade livsmedel.
- Ta en kort dusch i stället för ett bad.
- Spara energi vid matlagning, tvätt och disk.
- Köp varor på second hand.
- Cykla eller åk kollektivt.
- Sätt upp Nej tack till reklam på brevlådan
- Släck lampor som inte är nödvändiga.
- Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen.
Tänk grönt i affären
- Planera ditt inköp inte mer mat än vad som går åt.
- Välj mat efter säsong.
- Ät mer baljväxter.
- Välj miljömärkt livsmedel
- Välj närproducerad mat.
- Ät mindre kött och mer baljväxter
Tänk grönt i köket
- Laga gärna fler maträtter när ugnen är varm.
- Koka livsmedel med lock.
- Ät upp maten.
- Använd matresterna till nya maträtter.
- Kyl ner tillagade mat ordentligt innan den ställs in i kylen eller frysen.
- Använd vattenkokare.