Hej! Här är terminens andra rektorsbrev, till brevet hör också en kort film, 3 saker med rektorn.
Det är inte långt kvar till jul….
Smått otroligt hur den tanken har en tendens att smyga sig på varje år. För skolans del innebär det ofta både en upptrappning och nedtrappning. En hel del projekt och uppgifter ska bli klara, underlag för betygsättning i årskurs 6-9 fortsätter att samlas in. Före jullovet kommer, ska vi också hinna med att varva ner lite, göra saker som kanske inte hör hemma i något ämne men som binder ihop oss och bygger våra relationer.
På terminens sista dag torsdag 22 december klockan 9.00 är det dags att plocka fram vår gamla fina ringdans på skolgården för årskurs F-6 vid Årsta torg.
Genom att hålla varandras händer bildar vi en lååång kedja (eller orm?) och dansar in julen med hjälp av personalens tomteorkester.
Har du som vårdnadshavare möjlighet att komma förbi och delta så är du varmt välkommen!
UG / Fritidsgården i Årsta
I källarplanet under Sörgården i årskurs F-6 vid Årsta torg finns lokalen UG / Underground. Här håller vår fritidsklubb Ikaros för eleverna i årskurs 5-6 till under dagtid. På kvällarna är det Fritidsgården som drivs av Stadsdelen som förfogar över lokalerna.
Fritidsgården har inte varit i gång i lokalerna på ett tag, utan har jobbat med olika riktade verksamheter. Föreståndaren Jonny Kroon har till exempel varit hos oss på Årstaviken en hel del, för att träffa och skapa relation med eleverna i årskurs 7-9.
Du kan följa Jonny & co på instagramkontot årstaUG.
Med gemensamma krafter har vi nu tänkt till om de olika rummen, rensat ut det slitna och trasiga, köpt in nya möbler och annat och ståtar nu med jättefina uppfräschade lokaler!
Stort tack till er som jobbar på Ikaros som har huggit i men även till vår administrativa chef Veronica som har samordnat och drivit på för att få projektet i hamn. Bra jobbat allesammans!
Vi räknar med att ha en liten invigningsceremoni framöver, inbjudan kommer.
Extra studietid i årskurs 4-6, startade vecka 46
Riksdagen har beslutat att elever i årskurs 4-9 i grundskolan ska erbjudas extra studietid, för att få hjälp med läxor och annat skolarbete. Erbjudandet ska omfatta minst två timmar per vecka och det ska vara frivilligt för elever att delta. Studietiden ska anordnas under eller i direkt anslutning till elevernas skoldag, vid den skola som eleven tillhör. Den extra studietiden ska inte räknas in i den minsta totala undervisningstid som varje elev i grundskolan har rätt till.
I årskurs 7-9 finns redan denna tid sedan flera år i form av Läxhjälpen.
I årskurs 4-6 startar vi nu, du kan se tider och ytterligare information här nedanför.
Bemannas av pedagogerna på Ikaros enligt rullande schema.
Måndagar klockan 8.00-9.00
Vilka elever? Årskurs 4-6
Lokal: 4Cs klassrum, E 306
Ingång genom entrédörren vid närmast F-huset (där vi har slöjd, bild, musik och hem-och konsumentkunskap)
Torsdagar klockan 15.15-16.15
Vilka elever? Årskurs 4
Lokal: 4Cs klassrum, E 306
Vika elever? Årskurs 5 och 6
Lokal: Pysselrummet innanför köket på UG.
Förutsättningar att känna till:
- Ingen föranmälan behövs
- Drop in för elever är ok fram till klockan 8.15.
- Du som elev har med dig det material du behöver. Det kan till exempel handla om att komma i kapp med saker efter sjukdom, träna mer på saker och göra läxor.
- Mentor, elev och vårdnadshavare kan komma överens om att eleven ska gå till studietiden. Om det finns en överenskommelse så meddelas den av mentor till de som bemannar studietiden. På så sätt kan överenskommelsen följas upp.
Må Bra i årskurs 8
Under det här läsåret jobbar årskurs 8 med temat Livsstil och lärande. Elever och lärare jobbar i huvudsak med ett material som heter Det syns inte Det syns inte – Förstå det som känns men inte syns. som vi fått tillgång till genom Utbildningsförvaltningen. Du kan läsa mer om det här:
Ak8-Veckobrev-vecka-48.pdf (arstaskolan.se)
Vill du se vad mer som händer i skolans olika delar så kan det vara en god idé att kika in på veckobreven i de olika enheterna, här finns de: Årstaskolan – Information och nyheter – Årstaskolans klassnätverk (arstaskolan.se)
PRAO för årskurs 8
Under vårterminen är det dags för PRAO för våra elever i årskurs 8, närmare bestämt under vecka 21-22 i maj. Är det så att du eller någon du känner har en prao-plats att erbjuda så ser vi hjälper vi gärna till att förmedla den till någon av våra elever. Hör av dig till mig kalle.enstrom@edu.stockholm.se
Skolverket om betyg
Skolverket har gjort en kort film om betygssättning som vänder sig till vårdnadshavare. Kan vara bra att se för att öka på sin förståelse för hur betygen sätts med utgångspunkt i vår nya Läroplan LGR 22.
Så går betygsättning till – en film för vårdnadshavare – YouTube
Här är motsvarande film riktad till elever. Den är ca 5,5 minut lång. Bra för dig som elev för att få koll på hur betygen ska sättas.
Hur sätter lärare betyg? – YouTube
Skolgården årskurs F-6
Det senaste tillskottet på skolgården på torget är den snurrande balansringen Supernovan. Populär och välanvänd, vilket förstås också gör att vi behöver vara överens om hur vi gör när många vill vara där. Här är reglerna som vi satt upp för Supernovan och Gagabollen:
Supernovan
- Max tre personer i taget på ringen
- Bilda kö från stolpen vid sandlådan (för att kön inte ska slingra runt snurran och komma för nära)
- När en ramlar av snurran åker en ur och får ställa sig i kö igen
Gagaboll
- Den som blir träffad från midjan och neråt åker ut
- Den som skjuter ut bollen åker ut (om den inte träffar någon under midjan på vägen ut)
- Spela stående
- 2 touch
- Ingen väggtouch (efter att ha rört vid bollen två gånger måste den nudda en annan person i spelet, inte bara väggen, innan jag får röra den igen)
- Inte sitta / hänga på sargen
- Inte ”teama” (det är alla mot alla som gäller)
- Inte ”satsa” (skjuta på en och samma person upprepade gånger)
Skolråd
På torsdag den 15 december är det dags för läsårets andra Enhetsråd och Skolråd.
Tanken med dessa möten är att upprätthålla en god samverkan mellan skolan och vårdnadshavarna som grupp. Här ges möjlighet att informera, till exempel om förändringar och nyheter. Här finns också möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter.
Vi har ett skolråd för årskurs F-6 och ett för årskurs 7–9.
Upplägget är att på enhetsrådet i årskurs F-6 diskuteras frågor som rör enheten / enheterna. På Skolrådet tas de frågor upp som rör hela årskurs F-6 och / eller hela skolan.
- Enhetsrådet är klockan 17.30-18.15
- Skolrådet är klockan 18.30-19.30
På Enhetsrådet deltar klassrepresentanter i möte för Tegelbo, Sörgården, Bakgården, Norrgården, årskurs 4-6 och årskurs 7-9.
Representanter från Enhetsråden i årskurs F-6 går sedan vidare för Skolråd tillsammans med rektor Kalle Enström, i personalrummet vid expeditionen på plan 2.
I årskurs 7-9 på Årstaviken är Enhetsråd och Skolråd sammanslaget till samma tid, klockan 17.30, i matsalen på Årstaviken.
För att mötena ska vara så bra förberedda som möjligt så ber vi er att skicka in era frågor i förväg via klassrepresentant till klasslärare / mentor. Om klassen inte har en representant så kan ni skicka frågorna direkt till klasslärare / mentor.
Har ni frågor som riktas till Skolrådet och rektor så kan ni skicka dem direkt till kalle.enstrom@edu.stockholm.se frågor om årskurs 7-9 till pontus.harryson@edu.stockholm.se
Skicka era frågor senast en vecka före mötena, denna gång alltså torsdag 8 december.
Minnesanteckningar från Skolråden läggs ut här Dokument | Blanketter – Årstaskolan – Information och nyheter (arstaskolan.se) så att alla kan ta del av dem.
Det var det hela, hoppas att du genom det här rektorsbrevet känner att du fått inblick i olika delar av skolan.
Är det något du undrar över är du alltid välkommen att höra av dig till mig eller någon annan på skolan.
Och snart är det dags för….God Jul!
Kalle Enström
Rektor Årstaskolan