Idag tisdag 1 december har Folkhälsomyndigheten presenterat en ny rekommendation som påverkar oss i skolan.
Hittills har barn varit undantagna från att stanna hemma om någon i hemmet testat positivt för covid-19. Det gäller inte längre, se nedan.
Symtomfria barn ska stanna hemma om någon i familjen har covid-19
Även yngre barn och elever i grundskolan som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas nu att stanna hemma, precis som hittills äldre elever i gymnasieålder rekommenderats att göra.
Folkhälsomyndigheten förändrar nu råden så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet. Se mer om bakgrunden i länken nedan.
När ska vi börja med de nya råden?
De nya råden gäller från och med idag, tisdag 1 december. Det gäller de elever som fått besked om att någon i hushållet har fått positivt provsvar från och med måndag denna vecka, 30 november.
Hur bestäms när karantän börjar?
Enligt Folkhälsomyndighetens vägledning för smittspårning gäller att när en person i en familj efter provtagning får information om att hen har insjuknat i Covid-19 sätts familjemedlemmar/personer (vuxna, barn och ungdomar) i familjen/samma hushåll i karantän i 7 dagar från och med det datum då personen tog sitt prov.
Från nu är det alltså viktigt att elever stannar hemma om någon i hemmet testas positivt för covid-19, även om de själva är friska.
De elever som själva har sjukdomssymptom stannar hemma tills de är friska, precis som tidigare.
Skolarbete för friska elever som behöver vara hemma
De 13 skoldagar som är kvar på denna termin får vi hjälpas åt så gott vi kan. Elever som är friska men behöver stanna hemma på grund av covid i hemmet kan göra skolarbete med hjälp av böcker och annat som tas hem samt med hjälp av uppgifter som läggs ut i Teams i åk 4–9. Ta gärna hjälp av klasskompisar för att få hem uppgifter när det behövs.
Kommer skolan att informera om positiva covidtest?
Fortfarande gäller patientsekretessen, dvs vi som skola lämnar som regel inte ut information om någon individ som har testats positivt för covid-19.
Om Smittskydd Stockholm rekommenderar individen att sprida information så hjälper vi till med detta. För det mesta kommer vi inte att skriva vem det rör sig om, ibland gör vi det om omständigheterna kräver det och personen själv önskar det.
Informationen kommer att skickas i e-post till den adress ni har registrerat i Skolplattformen.
Om vi får kännedom om att en elev i åk 7–9 har testats positivt kan vi ge denna information direkt till den aktuella klassen, utan att namnge den aktuella eleven.
Ovanstående gäller tills något annat sägs.
Digitalt enhetsråd/skolråd?
Det var nu länge sen vi kunde genomföra enhetsråd och skolråd där vi kan informera, diskutera och ställa frågor. Det är en viktig del av samverkan mellan skolan och hemmen och vi vet att flera av er önskar att vi upptar en digital variant av mötena.
Jag återkommer med information om hur vi kan arrangera det här, har du frågor och synpunkter ser jag dock gärna att du inte håller på dem utan hör av dig till lämplig person här på skolan.
Det var allt för denna gång
Vi behöver tillsammans göra allt vi kan för att bryta smittspridningen och bidra till att skydda de av oss som är mest utsatta.
Hör av dig till mig eller någon annan på skolan om du vill fråga om eller prata om ovanstående. Ju färre fysiska möten vi har, arrangerade och spontana, desto mer ökar risken att vi ibland misstolkar varandra, vilket är onödigt.
Nu är det mindre än tre skolveckor kvar innan det är dags för jullov, jag hoppas att det nya året kan erbjuda oss mer än det här har kunnat.
Sköt om dig själv och de som är runt omkring dig!
Allt gott,
Kalle Enström