Kontakta oss Läsårsinformation Dokument

Rektorsbrev augusti 2022

Välkomna till ett nytt läsår på Årstaskolan!

Vi hoppas att ni elever är redo, de vuxna på skolan har förberett sig. Nu kan vi ge oss in i det nya läsåret och allt det har med sig.

Kom ihåg att alltid berätta för någon vuxen på skolan som du har förtroende för på skolan, om du tycker något är jobbigt eller inte känns bra, då kan vi hjälpas åt med det.

Skolstarten

På torsdag 18 augusti börjar vi klockan 9.00 på skolgården, både F-6 vid torget och 7-9 på viken. Det blir en kort stund gemensamt, sedan går ni till era klasser med klasslärare och mentorer.

Mentorsdag fredag 19 augusti

På fredagen kommer varje klass och/eller årskurs göra något gemensamt, mer information om det kommer från pedagogerna.

Schema från måndag 22 augusti

Från och med måndag följer vi schemat. De vuxna på skolan kommer att berätta för dig om det är något som är annorlunda de första dagarna.

Specialkost

Nytt läsår och i och med det dags att anmäla eventuella behov av specialkost. Detta görs via länken: www.arstaskolan.org/specialkost
Denna anmälan behöver göras vid varje läsårsstart. Läkarintyg behöver dock bara skickas in en gång.

Läkarintyg behövs för att vi ska göra särskild mat för de som har matallergier samt specialkost vid diverse diagnoser. Läkarintyg behövs inte för mat utan fläsk eller vegetariska alternativ. Vegetarisk mat finns på buffén varje dag, men vi behöver få in anmälan för att kunna laga rätt mat vid exempelvis utflykter.

För elever med diagnoser finns antingen köttbullar varje dag eller så kallade rullande schema, där följande är på menyn varje vecka:

Måndag – Köttbullar
Tisdag – Laxnuggets
Onsdag – Falukorv
Torsdag – Kycklingnuggets
Fredag – Kebab

Vi behöver få in anmälan om specialkost senast den 31/8. Läkarintyg mailas till specialkost@arstaskolan.org

Matsedeln varje vecka finns på följande länk: Skolmaten – Årstaskolan – Årstaviken

Förväntansdokument

Ni kommer nu i starten att få ut ett dokument som är nytt för oss, ett Förväntansdokument.
Syftet med det är att vi ska vara tydliga med vilka förväntningar vi kan ha på varandra och våra olika roller, för att alla elevers skolgång ska vara så bra som möjligt.
Läs igenom, skriv under och lämna in till klasslärare/mentor.
Har du frågor eller synpunkter på innehållet är du som vanligt välkommen att höra av dig till mig.

Elevhälsans medicinska insats och våra skolsköterskor

Här hittar du information om hur den medicinska insatsen ser ut under elevernas tid i grundskolan.
Vi har två skolsköterskor, Therese Haraldsson har ansvar för F-4 och Monica Pettersson Baumgart har ansvar för 5-9.

Här är deras kontaktuppgifter:
Therese 08 50846209 therese.haraldsson@edu.stockholm.se
Monica 08 50846291 monica.pettersson.baumgart@edu.stockholm.se

Här kan du även ladda ned dokumentet “Information om Elevhälsans Medicinska Insats (EMI) i Stockholms stad” om du vill läsa mer.

Skolråd

Skolrådet som föregås av Enhetsråd äger rum två gånger/termin, på torsdagar efter skolans APT. Vi har ett skolråd för F-6 och ett för 7–9.

Upplägget är att på enhetsrådet i F-6 diskuteras frågor som rör enheten/enheterna. På Skolrådet tas de frågor upp som rör hela F-6 och/eller hela skolan.
Enhetsrådet är 17.15-18.00, Skolrådet är 18.15-19.15.
Inbjudan till digitala möten går ut inför aktuellt möte.

På skolans 7–9 del är Enhetsråd och Skolråd sammanslaget till samma tid, 17.15.

Datum för årets skolråd är 13 oktober, 15 december, 9 mars, 11 maj.
Alla datum är torsdagar.

Minnesanteckningar från Skolråden läggs ut på skolans webbplats här https://klass.arstaskolan.se/dokument-blanketter/ så att alla kan ta del av dem.

Skolans fokus under det här läsåret

Vi är en stor skola och det är mycket som pågår här, både sådant som vi alltid gör och nya saker på hela eller delar av skolan. Här kommer en kort beskrivning av några av de saker vi lägger extra tid på i år:

  • Vår nya Läroplan, LGR 22
  • Digitala förutsättningar, bland annat nya uppstartspass för eleverna som gör att de har koll på program och prylar för att sedan kunna arbeta bra på lektionerna.
  • Rastverksamheten, utveckling av struktur och innehåll
  • Lärstudios i åk 3-6 (ny) och 7-9. Efter rektors beslut kommer en del elever att ha en del av sin skolvecka där, kan vara allt ifrån 1 timme/vecka till 4 timmar/dag. Mer info kommer, särskilt till dig som kommer att ha en del tid där. Studion för 7-9 har varit i gång ett år nu. I vår utvärdering kan vi konstatera att nästan varenda en av de 25 elever som haft tid där har gått framåt både kunskapsmässigt samt i sin närvaro i skolan.

Vi har dessutom Hållbarhet och Må Bra som större teman för skolan. Vi kommer här att jobba med olika saker inom delar av skolan och lära oss av varandra.

Klassbloggar

klass.arstaskolan.se hittar ni alla klassbloggar. Du kan här som tidigare prenumerera på den/de bloggar du vill ha uppdateringar från.

Skolplattformen

På Skolplattformen hittar ni material som rör ert/era barn som betyg, omdömen, schema, lovanmälan, planeringar och annat.
Som vårdnadshavare når du Skolplattformen på skolplattformen.stockholm.se/vardnadshavare
För att komma åt Skolplattformen måste du se till att du har uppdaterat dina kontaktuppgifter, som telefonnummer och e-postadress. Hur du gör det kan du läsa om nedan.

Uppdatera era uppgifter – Skolplattformen

https://grundskola.stockholm/skolplattformen/ hittar du länken till Mina Sidor längst ned. När du har loggat in på Mina Sidor, så kan du ändra dina kontaktuppgifter.
Dessa kontaktuppgifter använder du dels för att kunna logga in på Skolplattformen och kunna frånvaroanmäla ditt/dina barn, men de används också av oss för att kunna kontakta er.
Vi är därför mycket tacksamma över att du går in och kontrollerar att de stämmer, så att det blir lätt för oss att ha kontakt med er.

Support – Skolplattformen

https://grundskola.stockholm/skolplattformen/ finns även kontaktuppgifter till stadens support, om du behöver hjälp med inloggning till Skolplattformen. Observera att det finns en support för elever och en annan för vårdnadshavare.

Hör alltid av dig till mig eller någon annan på skolan om det är något du undrar över eller vill tipsa oss om i vårt arbete med eleverna.
Jag och de andra på skolan värderar samarbetet med er vårdnadshavare högt, det är en av de allra viktigaste faktorerna för att era barn ska lyckas bra och även må bra.

— /// —

Ta hand om varandra!

Kalle Enström
Rektor Årstaskolan
kalle.enstrom@edu.stockholm.se